Villány

Siklós városától 17 km-re található Villány, mely messze földről híres a borairól.

Turisztikailag kedvelt célpont a gyönyörű borvidék miatt, melyen Magyarország első Borútja vezet végig.

A főút vonalát kétoldalról impozáns pincesor kíséri. A „Három folyó” kerékpáros túra útvonal kiépítése lehetőséget nyújt a borvidék kerékpáros megközelítésére.

A város látogatása során érdemes betérni a pincészetekhez, melyek helyi, neves borokat, ízletes ételeket kínálnak magas színvonalú, udvarias kiszolgálással.

A borzarándokok évjárat és márka szerint válogatják boraikat, az igazán ínyencek a dűlő eredetére is kényesek. Szép időben a pincesor megtelik emberekkel, élettel, társasági központtá válik és agoraként funkcionál. Az enyhe íven kanyargó út menti pincék reggel és este a fény játéka révén eltérő arcukat mutatják. Az azonos rendben és stílusban épült pincesor egységes és rendezett képet mutat az idelátogatóknak. Az élmény feledhetetlen és egy életre szól...

KikericsA borvidék ikonikus hegye a Szársomlyó, amely számos védett növény és állatfaj otthona, ezért csak szakvezetővel látogatható.

A villányi Templom-hegy ammoniteszei és kilátója kedvelt attrakció a természetjáróknak. A csupán csak 3 km-es tanösvény egy régi kőbányában található.  1989-től természetvédelmi területnek nyilvánították a bányaudvarban található kőzettani értékek miatt, illetve az országban egyedülálló ammonitesz maradványok miatt, amelyek eredete a jura időszakig vezethetőek vissza.
A Szársomlyó ad otthont a védett kikericsnek is, mely egyedülálló, kizárólag a hegy déli oldalán található, a meleget elsőként megháláló, a legkorábban nyíló virág, s végül, de nem utolsó sorban a villányi borok védjegye.
A város központjában található rendezvénytér számos programlehetőséget nyújt. A nyári szezont végigkíséri a „Ha péntek, akkor Villány” nevezetű rendezvénysorozat. Nyár közepén kerül megrendezésre a Rozé Fesztivál, kora ősszel, októberben a Vörösborfesztivál, novemberben a Márton napi libavacsora. A rendezvényeken megtalálhatóak a híres villányi borászok, neves boraikkal, ízletes ételeikkel kitelepülve. A hangulatot különböző koncertek, zenés mulatságok fokozzák.

A villányi borvidék értékéhez tartoznak a palkonyai, villánykövesdi, nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorok, a siklósi körzet szórt dűlő pincéi, présházai, melyek több száz éve nagy technológiai jelentőséggel bírtak, ma a vendégvárás legfontosabb helyszínei.