Túrázási lehetőségek a környéken

Túrázási lehetőségek a környéken

Csodabogyó-tanösvény (Siklós-Máriagyűd)
A Csodabogyó-tanösvény a máriagyűdi kegyhely szomszédságából indul, amely nagyjából egy 2,5 km-es hosszúságú túrát jelent. A tansövény gyerekek, családok számára könnyen teljesíthető, amelyen kilátótorony és tűzrakó-pihenőhely is található. A túra során számos tájékoztató és ismertető tábla nyújt segítséget az eligazodásban, valamint a környék növény- és állatvilágának megismerésében.

 

Kikerics-túra (Nagyharsány)
A Kikerics-túra során a fokozottan védett Szársomlyó egyedülálló természeti és kultúrtörténetét ismerhetik meg a résztvevők. A túra kizárólag csak szakvezetővel látogatható, amelyek heti öt alkalommal indulnak a nagyharsányi Szoborparktól

 

Ammonitesz-tanösvény (Villány)
A 3 km-es tanösvény a villányi Templom-hegy régi kőbányájában található. 1989-től természetvédelmi területnek minősítették a bányaudvarban található kőzettani értékek miatt, illetve az országban egyedülálló ammonitesz maradványok miatt, amelyek eredete a jura időszakig vezethetőek vissza.

 

Hétágfa-tanösvény (Kistótfalu)
A 2,5 km-es Hétágfa liget Kistótfalu kültelkéről – Szőlőhegyről közelíthető meg, amely a Villányi-hegység északi oldalán található meg. Öt különböző tematikával ruházták fel az ösvény állomásait.

A Siklós-Villány térség legújabban kialakított tanösvénye, amely hivatalos átadójára 2020. szeptemberében került sor.

 

Hagyományos gazdálkodás-tanösvény (Szaporca)
A szaporcai Ős-Dráva Látogatóközponttól főépületétől induló tanösvény csupán 900 métert tesz ki, 11 állomással, amely bemutatja a hagyományos gazdálkodást: az állattartást, gyümölcsgazdálkodást, rétgazdálkodást. A tanösvény végén egy majorság található háztáji állatokkal.

 

Ős-Dráva tanösvény (Szaporca)
Az Ős-Dráva tanösvény szintén az Ős-Dráva Látogatóközpont főépületétől indul, amely 3 km-es túrát jelent. A tanösvényen megismerhetik az érdeklődők a tájhasználatra főbb jellegzetességeit, vagy a folyószabályozást is például. A főépülettől vezetett túrák is indulnak, de önállóan is végig lehet járni.

 

Dráva élővilága tanösvény (Szaporca)
A 13 km-es túra során a környék változatos és különleges élővilágát lehet megismerni a nyílt vízfelülettől kezdve a part menti mocsaras ártérig.

A terület élményszerű bemutatását többek között madármegfigyelő, madárgyűrűző állomás, kilátó, fotósles, fedett foglalkoztató és több pihenőhely szolgálja. A tanösvény szakvezetéssel, vagy önállóan, a kihelyezett táblák vagy hanganyag segítségével járható be.