Borászatok

Siklós nemcsak kulturális és történelmi jelentőségű város, hanem ízletes borairól is ismert. Leletek is azt bizonyítják, hogy már a kelták és a rómaiak idején is elterjedt volt a sző-lőtermesztés kultúrája.1994-ben alapított első hazai borútnak – Villány-Siklós Borút – alapító tagja.
Siklóson – a Tenkes hegy oldalában – a fehérborok dominálnak, a legelterjedtebb szőlőfajta, mely egyben Siklós zászlós bora, az Olaszrizling. Emellett a Chardonnay, a Tramini, a Muskotály és a Rajnai Rizling is nagy népszerűségnek örvend. A település a rosé- és vörösbor-ok készítésében is élen jár, legkedveltebb vörösbor a Portugieser.
Az itt termelt borok karakteréhez nagyban hozzájárul a véráztatta talaj és az akasztottak sóhajai, akiket a Tenkes hegy oldalában lévő vesztőhelyre, az Akasztófa-dűlőre vittek. Sóhajaikat éjszakánként még ma is hallhatják a helyi boszorkák.

Arnold Pince Panzió

Arnold Pince PanzióCím: Siklós, Zuhánya dűlő hrsz: 3445
Tel.: +36 20/529-3377
Fax: +36 72/525-046
E-mail: arnoldpincesiklos@gmail.com
Honlap: www.arnoldpincesiklos.hu

 

Szeretettel várjuk Önöket családias környezetben, a Villányi borvidék Siklós déli lejtőjén fekvő szállás és vendéglátó egységünkben, nyugodt környezetben egy kellemes időtöltésre. Borkóstolóra, kisebb-nagyobb összejövetelekre és pár napos pihenésre. Szállás lehetőségeink: kettő-három ágyas szobák vagy kettő-négy ágyas apartmanok.

Bíborka Pincészet

Brunyai PinceCím: 7800 Siklós, Akasztófa dűlő 3534 hrsz.
GPS: 19°29'80"82, 45°86'87"23
Tel.: +36 30/520-7085; +36 20/ 367-4131
E-mail: info@brunyaipince.hu
Honlap: www.brunyaipince.hu

 

Szeretettel várja Önt a Brunyai család pincészete a Tenkes-hegy lábánál, csodálatos panorámával a siklósi várra, elismert fehér-, rozé- és vörösborokkal borkóstolóra, borvacsorára. Kapcsolódjon ki, járja át a nyugalom, biztosítjuk a hozzávalókat.

Fontányi Borászat Kft.

Fontányi Borászat Kft.Cím: 7800 Siklós, Csukma-dűlő 150
Tel.:+36 72/579-432, +36 30/362-4962
E-mail: fontanyibor@gmail.com
Honlap: www.fontanyiboraszat.hu

 

A pincészet 1985.-ben alakult Fontányi József és Ottó vezetésével.
Ahogy tréfásan említik Ők a szőlőben születtek. A Villány Siklósi Borvidék napfényét és szakmaszeretetét gyűjtöttük össze azokban a poharakban amelyet  jószívvel ajánlunk az Önök poharába. Előzetes egyeztetés után borkóstolóra fogadjuk  a vendégeket télen kandallóval fűtött hangulatos
borozónkban nyáron a kerthelységben ahonnan páratlan kilátás  tárul az idelátogatók elé a siklósi várra. Tájjellegű hideg-meleg ételek és hegedűszó kíséretében felejthetetlen élményben  részesül az idelátogató.

Grócz-Pincészet

Grócz-PincészetCím: Siklós, Zuhánya dűlő 3491/2
Tel: 06-30/238-78-54
E-mail: grocz.pinceszet@citromail.hu
Honlap: www.groczpinceszet.hu

 

Családias hangulatú pincészetünkben szeretettel várunk mindenkit, aki kellemes környezetben szeretne kikapcsolódni minőségi borok társaságában. Szolgáltatásaink: vendégfogadás, borkóstolás (transzferrel is hat főtől), borvásárlás, vinotéka.

Gergen Birtok

Gergen BirtokCím: 7800 Siklós-Gyűd, Járó Péter u. 35.
Tel.: +36 72/ 579-296
E-mail: info@gergen.hu
Honlap: www.gergen.hu

 

A GERGEN Birtok új névként idén jelenik meg a Villányi Borvidék borászatai között. A Borkert Kft.-t 1996-ban alakították meg az akkoriban megszűnő Magyar-Bolgár Testvériség Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szőlő-gyümölcs termesztési ágazatának vezetői, dolgozói.
A Borkert Kft. mintegy 25 ha szőlőterületen gazdálkodik, fontosabb fajtáink az Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, a borvidéken nagyobb területen csak nálunk termő Tramini, valamint a klasszikus Portugieser és Kékfrankos. Boraink zömét jellemzően a fehér fajták adják, de a kínálatban a vörösborok mellett a rozé is szerepel. A Borkert Kft. 2016 végén új tulajdonosok kezébe került, ennek következménye az új arculat, új név és új üzletpolitika kialakítása.

Heumann Pincészet

Heumann PincészetCím: 7800 Siklós, Ipartelepi út 2.
Tel.: +36 20/ 227-7755
E-mail: heumann.hu@swissonline.ch
Honlap: www.heumannwines.com

 

Svájci-német házaspár vagyunk, és különleges szeretet fűz minket a borhoz. 1995-ben lehetőségünk nyílt arra, hogy megvásároljunk egy akkor 40 éves kékoportó ültetvényt a Villányi Borvidéken. Ez a néhány hektár lett a pincészetünk “alapköve”. Eleinte csak szabadidős elfoglaltságként tekintettünk a szőlőművelésre, de az évek előrehaladtával egyre nőtt a megtermelt mennyiség - vele együtt pedig az ambíciónk és a minőség iránti vágyunk is. Vettünk egy nagy levegőt, és professzionális bortermelésbe kezdtünk.

Joó pince

Joó pince

Elérhetőségek:
Joó Tamás
Joó Tamás Pincészete
7800 Siklós, Akasztófa dűlő 194.

Mobil: +36-30/214-4480
E-mail: joopince@gmail.com
Web: www.joopince.hu
www.facebook.com/joo.pinceszet

 

A Joó Tamás Pincészete egy kis méretű családi borászat. Termelésünk limitált, jelenleg kb. 20 - 25.000 palack bort tudunk évente készíteni. A mindössze 3,5 hektárról szüretelt mennyiséggel az egyik legkisebb termelői vagyunk a Villány-Siklósi Borútnak. Ez a kis üzemméret azonban lehetőséget ad, hogy minden apró részletre odafigyeljünk a termelés során, ami a legfontosabb ahhoz, hogy magas minőségű villányi borokat készítsünk. A szőlőültetvény nagy része, a feldolgozó és a pince egy helyen található, mely a Villányi-hegységhez tartozó Tenkes déli fekvésű Akasztófa dűlőjében helyezkedik el, a Siklósi Várra néző kilátással.

Kalmár Pince

Kalmár Pince

Telefon: 36-30/278-4752
E-mail: info@kalmarpince.hu
Web: www.kalmarpince.hu
Facebook: www.facebook.com/kalmarpince

 

Falusi Ízek, Tájjellegű Borok, Vidéki Hangulat

A siklósi Csukma dűlő a Tenkes-hegy lábánál található, ezt a vadregényes tájat járta évszázadokkal ezelőtt a Tenkes kapitánya is. Siklós, Harkány és Villány környéke ma is elsősorban a természeti adottságairól ismert. Ebben a különleges régióban található a Kalmár Pince, mely a közelmúltban egy látványpincével és egy bor kóstoltató filagóriával is kibővült. A felújítás során ügyeltek a vidékies stílus megőrzésére, így a vendégek autentikus környezetben csodálhatják a Tenkes-hegy vonulatát, miközben megismerkedhetnek a borvidékre jellemző tájjellegű borokkal és a tradicionális helyi ízekkel.
A felújítás célja a minőségi vendéglátás kialakítása, a hangulatos pince alkalmas családi, baráti összejövetelek megrendezésére, céges rendezvények lebonyolítására, de a bort kóstolni vágyókat is szívesen fogadjuk. A pince befogadó képessége 70 fő, a bor kóstoltató teraszon 60 főt tudunk vendégül látni.

Malatinszky Kúria

Malatinszky KúriaPrésház (borkóstolás)
Cím:  H-7818 Siklós-Máriagyűd
GPS: 45°52′45.6″, 18°15′21.3″
Bejelentkezés: Tel.: +36(20)242-2411 vagy a preshaz@malatinszky.hu címen

 

A Malatinszky Kúria az egyik jelentős pincészet a Villányi borvidéken. 1997-ben alapította Malatinszky Csaba, korábbi budapesti sommelier, aki borkereskedőként Európa számos borvidékét bejárta az 1990-es években. A borász a Chardonnay kivételével kizárólag a kékszőlőfajtákat, így Pinot Noir, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és – Franc, valamint a Merlot fajtákat részesíti előnyben.

Szabó Pincészet

Szabó PincészetCím: 7800 Siklós, Zuhánya-dűlő 3360/4
Tel.: +30 30/3611-1461, +36 30/209-1422
Honlap: www.szabopinceszet.hu
E-mail: info@szabopinceszet.hu

 

Pincészetünk fő tevékenysége: palackozott és folyóborok értékesítése, borkóstolók, csoportok, baráti társaságok vendéglátása.

Szomor Pincészet

Szomor PincészetTel.: +36 20/971-7737
Honlap: www.szomor-pince-borhaz.hupont.hu

 

A Szomor Pincészet családi vállalkozás, mely évtizedekre nyúlik vissza. Harkány közelében, a Tenkes hegyen 18 hektár szőlőt művelnek. Szolgáltatásaik közé tartozik a borértékesítés mellett borkóstolások, rendezvények szervezése. Ízletes hidegtálak, egytálételek várják az idelátogatókat.

Tollas Pincészet

Tollas PincészetCím: 7800 Siklós, Csukma-dűlő 3865/4 hrsz
Tel.: +36 30/956-1695, +36 30/641-8764
E-mail: tollas60@t-online.hu
Web: www.serena-harkany.hu

 

A Tollas Pincészet 1985 óta 12 hektár szőlőterületen gazdálkodik a Villányi borvidéken. Az ősi bortermelő hagyományok mellett munkánk során felhasználjuk a korszerű technológia lehetőségeit. Az eredmény: tiszta, gyümölcsízű, zamatos borok.

Vineas Tenkes

Vineas TenkesCím: 7800, Siklós, Városhegy dűlő, 3156 hrsz
Tel.: +36-30/299-3547
E-mail: vineastenkes@gmail.com
Honlap: vineas.hu

 

A Vineas több mint 25 év szakmai tapasztalattal a háta mögött 2010-ben, a Tenkes 3,5 hektáros területén termő szőlőjének borát, végre mindenki örömére megosztja saját pincészetében. A fiatalos, friss minőségi pincészet főborásza Nacsa György, aki szakértelemmel ez idáig és a jövőben is segíti a környék pincészeteit, de most legfőbb célja az volt, hogy saját értéket teremtsen. Siklós város történelmi központjában, A Borozóban 40 főt tudunk vendégül látni borkóstolónk mellett melegkonyhás étkeztetéssel. A városhegyi dűlőben birtokközpontunk fogadóképessége 20 fő. Előzetes egyeztetés szükséges.

Rubintos Pince

Vineas TenkesCím: Siklós, Akasztófa dűlő 3504
E-mail: boros.tihanyi@gmail.com
Tel.: 06-20/960-5876, 06-30/902-7278

 

Ha kíváncsi a Villányi borvidék híres borászainak borai mellett a fiatal generáció boraira is, látogasson el hozzánk a Tenkes hegyre! Szeretettel várjuk Önöket 3-as (1.200Ft), 5-ös (3.500Ft), 7-es (5.000Ft) borkóstolóval péntek-szombat-vasárnap.

Előre bejelentkezés szükséges!

A borok mellé villányi falatkákat is rendelhetnek.

RICZU TAMÁS BORÁSZATA

Riczu Tamás Borászata

Borászat: 7800 Siklós, Akasztófa dűlő
Website: www.riczutamas.com
Facebook: https://www.facebook.com/riczuboraszat
E-mail: info@riczutamas.om
Telefon: +36-30/9614-149
Google maps: Riczu Tamás Borászata
https://www.google.com/maps/@45.8688728,18.2667163,13z

 

A borvidék közepén Siklóson, az Akasztófa dűlőben működik Riczu Tamás Borászata.
A vállalkozás 7 ha szőlőterületén tudatos, környezetbarát, vegyszer mentes művelés, terméskorlátozás, időzített és kíméletes szüret, bogyóválogatás (a prémium kategóriánál) alapján kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és olaszrizling szőlőfajtákat termel.

A borok kizárólag természetes, vegán alapanyagok felhasználásával készülnek, jelenleg évi 40-50 ezer palack mennyiségben, kizárólag villányi védett eredetű minősítéssel. A classicus borok reduktív technológiával készülnek, míg a könnyedebb vörösborok tartályban érleléssel, a prémium vörösborok 14-24 hónapig első és másod töltésű tölgyfahordókban érlelődnek függően attól, hogy a szüretelt szőlő minősége könnyedebb vagy testes minőségű. A borok classicus, prémium és super prémium kategóriában kerülnek forgalomba.

Riczu Tamás borász 17 éve a szőlészet és a borászat elkötelezett híve. Neki a borászat, a szőlő művelése, nem csak egy szakma, nem csak egy megélhetés, hanem elhivatottság, egy örök, végtelen „szerelem”, amiben mindig újabb és újabb kihívást talál.
Tamás Siklóson született és azóta is itt él, dolgozik, nem hagyta még el soha szeretett városát.
Egy gondolat tőle:
Hiszem, hogy egy tökéletes bor a szőlőben születik, amit a maga mására kell hogy alakítson az útkereső borász.