A TENKES KAPITÁNYA

A TENKES KAPITÁNYA

Jól tudjuk, hogy a kuruc szó hallatán sokaknak felcsillan a szeme és máris maguk előtt látják Eke Mátét vagy Buka Jakabot, a siklósi bácsit, a cigánylányt, Dudva urat, a kocsmárost, és természetesen a „főgonoszt” Eberstei Eckbert ezredest és bugyuta katonáit.

Siklós jó hírnevéhez a Tenkes kapitánya, és annak népszerűsége nagymértékben hozzájárult, hiszen a Siklósi vár szolgált helyszínéül az 1964-ben bemutatott híres sorozatnak. Mind a mai napig, ha azt kérdezzük az ide látogató vendégektől mi az első dolog, amely eszükbe jut Siklósról, természetesen az esetek döntő többségében a Tenkes kapitányát említik meg elsőként.

A Rákóczi-szabadságharc ideje alatt játszódó filmsorozat 13 részen keresztül, a kurucok és a labancok közötti viszályokat, és ellenségeskedéseket mutatja be olykor-olykor mulatságos részekkel.

A Tenkes kapitánya volt az első olyan filmsorozat, amelyet a Magyar TV gyártott, és amelynek akkoriban a legnagyobb sikere volt.  A történetet Örsi Ferenc írta, de a szereplők között találkozhatunk például Zenthe Ferenc, Ungváry László, Pécsi Ildikó, vagy Zentay Ferenc nevével is.

A Tenkes kapitánya nemcsak sikeres alkotás volt, de egy motivációt adott ahhoz, hogy az országszerte is ismert történet helyszínét felkeressék az érdeklődők és a turisták. KOVÁCS A. (1963) című könyvében olvasható, hogy akkoriban évente mintegy százezer látogató kereste fel a várat, hetenként érkeztek kirándulócsoportok, és több külföldi vendég is megfordult már a híres történelmi falak között.

Ez a motiváció egészen kitart napjainkig is, hiszen sokan kíváncsiak mind a mai napig a sorozat forgatási helyszínére, illetve a már azóta több ütemben is felújított történelmi örökségre.

Mind Siklós városa, mind a Siklósi vár máig is őrzi a Tenkes kapitánya emlékeit.

A Várban kialakításra került egy Tenkes kapitánya emlékterem, de korábban, egészen pontosan 2009-ben, megrendezésre került a várudvarban a Tenkes kapitánya musical formájában. A Tenkes kapitánya megrendezése köré egy egész eseménysorozatot szerveztek, amellyel még jobban arra próbálták sarkallni a tömeget, hogy ellátogassanak erre a térségre.

A musicalt több napon keresztül lehetett megtekinteni. A közel hatvan táncos és kaszkadőr mellett, Stohl András, Mészáros Árpád Zsolt, Gubás Gabi, Lipics Zsolt, és Balikó Tamás neve is színesítette a szereplők sorát.

2009-től kezdve egészen három éven át került megrendezésre a Tenkes kapitánya, amely nagy sikernek örvendt.

A magyar köztudat is őrzi a Tenkes kapitánya emlékét, mára már péládul tortát is neveztek el róla.

Siklós Város Önkormányzata Zenthe Ferencnek és Örsi Ferencnek Siklós Város Díszpolgára címet adományozott, hiszen mindketten hozzájárultak a város jó hírnevéhez.