Borászatok

Siklós nemcsak kulturális és történelmi jelentőségű város, hanem ízletes borairól is ismert. Leletek is azt bizonyítják, hogy már a kelták és a rómaiak idején is elterjedt volt a sző-lőtermesztés kultúrája.1994-ben alapított első hazai borútnak – Villány-Siklós Borút – alapító tagja.
Siklóson – a Tenkes hegy oldalában – a fehérborok dominálnak, a legelterjedtebb szőlőfajta, mely egyben Siklós zászlós bora, az Olaszrizling. Emellett a Chardonnay, a Tramini, a Muskotály és a Rajnai Rizling is nagy népszerűségnek örvend. A település a rosé- és vörösbor-ok készítésében is élen jár, legkedveltebb vörösbor a Portugieser.
Az itt termelt borok karakteréhez nagyban hozzájárul a véráztatta talaj és az akasztottak sóhajai, akiket a Tenkes hegy oldalában lévő vesztőhelyre, az Akasztófa-dűlőre vittek. Sóhajaikat éjszakánként még ma is hallhatják a helyi boszorkák.

Culture and history aren't the only reasons to visit Siklós; flavorful wines are also produced here. Grape cultivation has existed here since the time of the Romans and Celts. In 1994, the Villány-Siklós wine route was founded-- the first in Hungary. In Siklós - on the side of the Tenkes mountain - white wines dominate. The most common grape type here is the Olaszrizling, which is used in Siklós's popular wine. Besides this, Chardonnay, Tramini, Muscato, and the Rajnai Rizling are also very popular. Now, rosé and red wines are also being produced, with the most popular red wine produced here being the Portugieser. 

Arnold Pince Panzió

Arnold Pince PanzióCím: Siklós, Zuhánya dűlő hrsz: 3445
Tel.: +36 20/529-3377
Fax: +36 72/525-046
E-mail: arnoldpincesiklos@gmail.com
Honlap: www.arnoldpincesiklos.hu

Szeretettel várjuk Önöket családias környezetben, a Villányi borvidék Siklós déli lejtőjén fekvő szállás és vendéglátó egységünkben, nyugodt környezetben egy kellemes időtöltésre. Borkóstolóra, kisebb-nagyobb összejövetelekre és pár napos pihenésre. Szállás lehetőségeink: kettő-három ágyas szobák vagy kettő-négy ágyas apartmanok.

We're located in just south of Siklós in the Villány wine region, in a calm area great for a good time. Overnight accomodation is available. Come for wine tasting, small or large reuinions, and a few days of rest. We have 2-3 bed rooms or 2-4 bed apartments.

Bíborka Pincészet

Brunyai PinceCím: 7800 Siklós, Akasztófa dűlő 3534 hrsz.
GPS: 19°29'80"82, 45°86'87"23
Tel.: +36 30/520-7085; +36 20/ 367-4131
E-mail: info@brunyaipince.hu
Honlap: www.brunyaipince.hu
 
Szeretettel várja Önt a Brunyai család pincészete a Tenkes-hegy lábánál, csodálatos panorámával a siklósi várra, elismert fehér-, rozé- és vörösborokkal borkóstolóra, borvacsorára. Kapcsolódjon ki, járja át a nyugalom, biztosítjuk a hozzávalókat.

We're waiting for you here at the foot of Tenkes mountain, with a beautiful panorama looking out at Siklós castle, and white, rosé, and red wines available for tasting and buying. Come over and unplug with us!

Fontányi Borászat Kft.

Fontányi Borászat Kft.Cím: 7800 Siklós, Csukma-dűlő 150
Tel.:+36 72/579-432, +36 30/362-4962
E-mail: fontanyibor@gmail.com
Honlap: www.fontanyiboraszat.hu
 
A pincészet 1985.-ben alakult Fontányi József és Ottó vezetésével.
Ahogy tréfásan említik Ők a szőlőben születtek. A Villány Siklósi Borvidék napfényét és szakmaszeretetét gyűjtöttük össze azokban a poharakban amelyet  jószívvel ajánlunk az Önök poharába. Előzetes egyeztetés után borkóstolóra fogadjuk  a vendégeket télen kandallóval fűtött hangulatos
borozónkban nyáron a kerthelységben ahonnan páratlan kilátás  tárul az idelátogatók elé a siklósi várra. Tájjellegű hideg-meleg ételek és hegedűszó kíséretében felejthetetlen élményben  részesül az idelátogató.

The winery opened in 1985 under the leadership of Ottó and József Fontányi. As they like to say, they were "born in the vineyard." Each glass of wine contains the sunshine and quality of the Villány-Siklós wine country. During the winter, we welcome guests to wine tasting by the fireplace, and during summer, we bring you to the garden for the tasting. Complete with hot and cold foods and violin music, this will be an unforgettable experience.

Grócz-Pincészet

Grócz-PincészetCím: Siklós, Zuhánya dűlő 3491/2
Tel: 06-30/238-78-54
E-mail: grocz.pinceszet@citromail.hu
Honlap: www.groczpinceszet.hu

Családias hangulatú pincészetünkben szeretettel várunk mindenkit, aki kellemes környezetben szeretne kikapcsolódni minőségi borok társaságában. Szolgáltatásaink: vendégfogadás, borkóstolás (transzferrel is hat főtől), borvásárlás, vinotéka.

Those who like to unplug and try quality wines are welcome in our winery, which is in a nice area and has a family atmosphere. Our services include wine tasting, wine shopping, and hosting guests.

Gergen Birtok

Gergen BirtokCím: 7800 Siklós-Gyűd, Járó Péter u. 35.
Tel.: +36 72/ 579-296
E-mail: info@gergen.hu
Honlap: www.gergen.hu

A GERGEN Birtok új névként idén jelenik meg a Villányi Borvidék borászatai között. A Borkert Kft.-t 1996-ban alakították meg az akkoriban megszűnő Magyar-Bolgár Testvériség Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szőlő-gyümölcs termesztési ágazatának vezetői, dolgozói.
A Borkert Kft. mintegy 25 ha szőlőterületen gazdálkodik, fontosabb fajtáink az Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, a borvidéken nagyobb területen csak nálunk termő Tramini, valamint a klasszikus Portugieser és Kékfrankos. Boraink zömét jellemzően a fehér fajták adják, de a kínálatban a vörösborok mellett a rozé is szerepel. A Borkert Kft. 2016 végén új tulajdonosok kezébe került, ennek következménye az új arculat, új név és új üzletpolitika kialakítása.

The Borkert company operates about 25 hectares (over 60 acres) of vineyards, with the most common grapes grown being Olaszrizling, Chardonnay, Sauvingnon Blanc, Tramini, and Portugieser. Most of our wines are white, but red wines and rosé varieties are also produced.

Heumann Pincészet

Heumann PincészetCím: 7800 Siklós, Ipartelepi út 2.
Tel.: +36 20/ 227-7755
E-mail: heumann.hu@swissonline.ch
Honlap: www.heumannwines.com

Svájci-német házaspár vagyunk, és különleges szeretet fűz minket a borhoz. 1995-ben lehetőségünk nyílt arra, hogy megvásároljunk egy akkor 40 éves kékoportó ültetvényt a Villányi Borvidéken. Ez a néhány hektár lett a pincészetünk “alapköve”. Eleinte csak szabadidős elfoglaltságként tekintettünk a szőlőművelésre, de az évek előrehaladtával egyre nőtt a megtermelt mennyiség - vele együtt pedig az ambíciónk és a minőség iránti vágyunk is. Vettünk egy nagy levegőt, és professzionális bortermelésbe kezdtünk.

We're a Swiss-German couple and we have a special love for wine. In 1995 an oppurtunity arose for us to buy a then 40-year-old plantation in the Villány wine country. These few acres became the start of our winery. At the beginning we only cultivated grapes in our free time, but our ambition and longing for quality wine drove us to do it full time. That's when we started our professional winemaking business.

Joó pince

Joó pince

A Joó Tamás Pincészete egy kis méretű családi borászat. Termelésünk limitált, jelenleg kb. 20 - 25.000 palack bort tudunk évente készíteni. A mindössze 3,5 hektárról szüretelt mennyiséggel az egyik legkisebb termelői vagyunk a Villány-Siklósi Borútnak. Ez a kis üzemméret azonban lehetőséget ad, hogy minden apró részletre odafigyeljünk a termelés során, ami a legfontosabb ahhoz, hogy magas minőségű villányi borokat készítsünk. A szőlőültetvény nagy része, a feldolgozó és a pince egy helyen található, mely a Villányi-hegységhez tartozó Tenkes déli fekvésű Akasztófa dűlőjében helyezkedik el, a Siklósi Várra néző kilátással.

The Joó Tamás winery is a small family business. We have a limited operation, producing 20-25 thousand bottles of wine each year. We operate on a total of 3.5 hectares (nearly 9 acres) of land and are one of the smallest wineries in the area. Our small size gives us the oppurtunity to pay lots of attention to every aspect of our wine production, the most important of which is that we must prepare very high quality wines. The grape growing, production, and winery can be found in one place, which is on the south side of Tenkes mountain on the Akasztófa hill, with a view of Siklós castle.

Elérhetőségek:
Joó Tamás
Joó Tamás Pincészete
7800 Siklós, Akasztófa dűlő 194.

Mobil: +36-30/214-4480
E-mail: joopince@gmail.com
Web: www.joopince.hu
www.facebook.com/joo.pinceszet

Kalmár Pince

Kalmár PinceFalusi Ízek, Tájjellegű Borok, Vidéki Hangulat

A siklósi Csukma dűlő a Tenkes-hegy lábánál található, ezt a vadregényes tájat járta évszázadokkal ezelőtt a Tenkes kapitánya is. Siklós, Harkány és Villány környéke ma is elsősorban a természeti adottságairól ismert. Ebben a különleges régióban található a Kalmár Pince, mely a közelmúltban egy látványpincével és egy bor kóstoltató filagóriával is kibővült. A felújítás során ügyeltek a vidékies stílus megőrzésére, így a vendégek autentikus környezetben csodálhatják a Tenkes-hegy vonulatát, miközben megismerkedhetnek a borvidékre jellemző tájjellegű borokkal és a tradicionális helyi ízekkel.
A felújítás célja a minőségi vendéglátás kialakítása, a hangulatos pince alkalmas családi, baráti összejövetelek megrendezésére, céges rendezvények lebonyolítására, de a bort kóstolni vágyókat is szívesen fogadjuk. A pince befogadó képessége 70 fő, a bor kóstoltató teraszon 60 főt tudunk vendégül látni.

You can find us on the Csukma hill of Siklós at the foot of Tenkes mountain, visited centuries ago by the commander of Tenkes himself. The surrounding areas of Harkány, Siklós, and Villány are known for their natural beauty. In this speacial region you can find the Kalmár winery, which recently introduced a spectacular cellar and wine tasting facility. During the renovation we made sure to preserve the natural scenery so guests can appreciate the authentic beauty of the area while enjoying the regional wines and local flavors. The goal of the renovation was to create a quality experience for the guests. Our cellar is great for family, friends, or company gatherings and can fit 70 people, and the wine-tasting terrace can fit an additional 60 people.

Telefon: 36-30/278-4752
E-mail: info@kalmarpince.hu
Web: www.kalmarpince.hu
Facebook: www.facebook.com/kalmarpince

Malatinszky Kúria

Malatinszky KúriaPrésház (borkóstolás)
Cím:  H-7818 Siklós-Máriagyűd
GPS: 45°52′45.6″, 18°15′21.3″
Bejelentkezés: Tel.: +36(20)242-2411 vagy a preshaz@malatinszky.hu címen

A Malatinszky Kúria az egyik jelentős pincészet a Villányi borvidéken. 1997-ben alapította Malatinszky Csaba, korábbi budapesti sommelier, aki borkereskedőként Európa számos borvidékét bejárta az 1990-es években. A borász a Chardonnay kivételével kizárólag a kékszőlőfajtákat, így Pinot Noir, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és – Franc, valamint a Merlot fajtákat részesíti előnyben.

The Malatinszky Kúria is one of the most notable wineries in the Villány wine country. It was build by Csaba Malatinszky in 1997, sommelier from Budapest, who was a wine merchant in many of Euope's wine regions during the 1990s. Aside from Chardonnay, the winemaker prefers red grape varieties such as Pinot Noir, Blue Frankish, Caparnet Sauvignon, and Merlot.

Szabó Pincészet

Szabó PincészetCím: 7800 Siklós, Zuhánya-dűlő 3360/4
Tel.: +30 30/3611-1461, +36 30/209-1422
Honlap: www.szabopinceszet.hu
E-mail: info@szabopinceszet.hu

Pincészetünk fő tevékenysége: palackozott és folyóborok értékesítése, borkóstolók, csoportok, baráti társaságok vendéglátása.

We sell bottled wine and are available for wine tasting and group visits.

 

Szomor Pincészet

Szomor PincészetTel.: +36 20/971-7737
Honlap: www.szomor-pince-borhaz.hupont.hu

A Szomor Pincészet családi vállalkozás, mely évtizedekre nyúlik vissza. Harkány közelében, a Tenkes hegyen 18 hektár szőlőt művelnek. Szolgáltatásaik közé tartozik a borértékesítés mellett borkóstolások, rendezvények szervezése. Ízletes hidegtálak, egytálételek várják az idelátogatókat.

The Szomor Pincézet is a family business, which goes back decades. It's located close to Harkany, and grows grapes on 18 hectares (45 acres) of land on Tenkes mountain. Some of our services include wine tasting and other wine events as well as food options.

Tollas Pincészet

Tollas PincészetCím: 7800 Siklós, Csukma-dűlő 3865/4 hrsz
Tel.: +36 30/956-1695, +36 30/641-8764
E-mail: tollas60@t-online.hu
Web: www.serena-harkany.hu

A Tollas Pincészet 1985 óta 12 hektár szőlőterületen gazdálkodik a Villányi borvidéken. Az ősi bortermelő hagyományok mellett munkánk során felhasználjuk a korszerű technológia lehetőségeit. Az eredmény: tiszta, gyümölcsízű, zamatos borok.

Since 1985, the Tollas Pincészet has been operating on a 12 hectare (30 acre) space in the Villány wine country. We use ancient winemaking traditions with modern elements added to create pure, fruity, juicy wines.

Vineas Tenkes

Vineas TenkesCím: 7800, Siklós, Városhegy dűlő, 3156 hrsz
Tel.: +36-30/299-3547
E-mail: vineastenkes@gmail.com
Honlap: vineas.hu

A Vineas több mint 25 év szakmai tapasztalattal a háta mögött 2010-ben, a Tenkes 3,5 hektáros területén termő szőlőjének borát, végre mindenki örömére megosztja saját pincészetében. A fiatalos, friss minőségi pincészet főborásza Nacsa György, aki szakértelemmel ez idáig és a jövőben is segíti a környék pincészeteit, de most legfőbb célja az volt, hogy saját értéket teremtsen. Siklós város történelmi központjában, A Borozóban 40 főt tudunk vendégül látni borkóstolónk mellett melegkonyhás étkeztetéssel. A városhegyi dűlőben birtokközpontunk fogadóképessége 20 fő. Előzetes egyeztetés szükséges.

Vineas has more than 25 years of experience in winemaking, and in 2010 they started sharing their craft with everyone by opening their own winery in the Tenkes area. The main winemaker is György Nagy, who in the future would like to help other wineries in the area as well but for now is working on making his own fortune. The winery is located in the center of the historic city of Siklós, and the cellar fits 40 people who may enjoy wine and food. The vineyard area fits 20 people. Reservations necessary.

Rubintos Pince

Vineas TenkesCím: Siklós, Akasztófa dűlő 3504
E-mail: boros.tihanyi@gmail.com
Tel.: 06-20/960-5876, 06-30/902-7278

Ha kíváncsi a Villányi borvidék híres borászainak borai mellett a fiatal generáció boraira is, látogasson el hozzánk a Tenkes hegyre! Szeretettel várjuk Önöket 3-as (1.200Ft), 5-ös (3.500Ft), 7-es (5.000Ft) borkóstolóval péntek-szombat-vasárnap.

Előre bejelentkezés szükséges!

A borok mellé villányi falatkákat is rendelhetnek.